Wat is leadgeneratie en waarom is het waardevol

Het aan de slag gaan met marketing en sales vormt voor vele organisaties de bakermat voor succes. Het zijn dan ook disciplines waar zeker niet te licht over mag worden gedacht. Alleen bedrijven die flink investeren in marketing en sales zullen onderscheidend vermogen kunnen creëren ten opzichte van concurrenten. Vandaag zoomen we dan ook in op een van de belangrijkste principes uit de sales, namelijk leadgeneratie. Kort samengevat is leadgeneratie een manier waarop je nieuwe klanten gaat werven. Leadgeneratie is zowel nuttig voor bedrijven die andere bedrijven dienen als voor bedrijven die consumenten bedienen.

Wat houdt leadgeneratie in

Binnen de sales is leadgeneratie ongetwijfeld een van de belangrijkste principes. Als bedrijf zijnde wil je namelijk maar één ding, zo veel mogelijk klanten werven. Een lead kan dan ook worden gezien als een bedrijf of consument die interesse heeft in jouw dienstverlening of product. Deze klant komt dus vanuit een bepaalde behoefte bij jou terecht omdat hij of zij denkt dat jij de behoefte kan vervullen. Echter kun je van deze geïnteresseerden vaak niet direct een klant maken. Hij of zij zal immers producten gaan vergelijken en in contact komen met concurrenten. Investeren in het omzetten van lead tot klant noemen we leadgeneratie.

De verschillende fasen van een lead

Elke lead bevindt zich in zijn eigen unieke koopproces. Hij of zij heeft een behoefte, gaat op zoek naar een oplossing, gaat producten en bedrijven vergelijken en zal uiteindelijk de knoop doorhakken. Binnen de koopreis spreken we dan ook van verschillende leads. Zo hebben we ten eerste de suspect. Deze bevinden zich vooraan in het koopproces en zijn zich aan het oriënteren. Wanneer een suspect informatie gaat opvragen of in contact komt met je organisatie, spreken we van een lead. Vraagt iemand vervolgens zelfs een offerte aan, dan spreken we van een hot-lead.

Investeren in leadgeneratie is noodzakelijk

Een duidelijke investering en plan is noodzakelijk. Maar hoe pak je dit aan? Ga ten eerste eens na hoe jouw ideale klant eruitziet. Wat zijn de wensen en behoeften, hoeveel spendeert hij en waar kan je hem of haar bereiken. Deze vragen dien je te beantwoorden. Ga vervolgens na in welke fase van het koopproces je deze lead gaat bereiken. Denk ook na welk communicatiemiddel je gaat inzetten om de lead te bereiken. Investeer ook zeker in je content om de lead over de streep te trekken. Klinkt dit nu allemaal zeer ingewikkeld? Dan kun je bijvoorbeeld altijd een Online marketing bureau Utrecht of Amsterdam inschakelen.